Varför installning/box är dåligt för hästar

För att förstå varför det är dåligt måste man förstå hur hästar fungerar...väldigt kort ska jag ge några anledningar till det dåliga i installning.
 
Att bli instängd i en box 10-15 timmar eller ännu mer (!) per dygn gör att deras sinne blir stört. Många får stressbeteenden såsom vävning, krubbitning, skrapa med hoven, sparka på dörren, bita på inredningen. De får inte vara med sin flock och interagera, leka, röra fritt på sig. Är det konstigt att det är rörigt vid utsläpp när hierarkin måste bestämmas varje morgon? Eller så accepterar de helt enkelt bara att de är inlåsta alla dessa timmar och blir apatiska för sitt inlåsta liv över halva dygnet.
 
Och hur många är det inte som tror och tycker att det är helt ok att behöva linda benen varje natt så inte hästens ben svullnar pga dålig blodcirkulation? De kan ta två steg åt vänster och två steg åt höger. De står och trampar runt i sin egen urin och avföring. Och andas även in det och kompisarnas urin och avföring ända fram till morgonen då de blir utsläppta.
-"Men min häst tycker om sin box! Min häst står och väntar vid grinden på kvällarna och vill komma in!" säger många. Mitt svar på det är: Nej! Din häst vill inte komma in till sin box. Den vill komma in för att du matar den där och den vet att den får mat där. Om du tror att din häst älskar sin box...låt då boxdörren stå öppen och se om den står kvar i boxen på morgonen. 
 
En häst är vaken ca 22 timmar per dygn. Av de timmarna sover de kanske 1-2 timmar. Men inte sammanhängande utan en kvart här och där. Ligger ner kanske de gör nån halvtimme per dygn. Ibland ligger de inte alls. De är vandrande gräsätare. De har ett extremt tuggbehov och behöver tugga ca 18-20 timmar per dygn för att inte få magsår eller andra magbesvär tex kolik. Hur många har nåt att tugga på alla timmar de är inlåsta i boxen? 
 
Får hästen välja så väljer den lösdrift alla timmar på dygnet, året runt. Det kan jag garantera.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0