Äntligen!

Äntligen är det kväll så man kan gå och lägga sig...
 
 

Oj oj oj

Slappa lata och likgiltiga både häst och människa.
 
Den runda magen smyger sig tillbaka på Chinapuffen. Men vad ska jag säga...hon är matglad och lättfödd! Hon får ca 2 kg hö av mig om dagen. Resten av fetman fixar hon själv från "ingenting" i hagen :) 
 

Varför installning/box är dåligt för hästar

För att förstå varför det är dåligt måste man förstå hur hästar fungerar...väldigt kort ska jag ge några anledningar till det dåliga i installning.
 
Att bli instängd i en box 10-15 timmar eller ännu mer (!) per dygn gör att deras sinne blir stört. Många får stressbeteenden såsom vävning, krubbitning, skrapa med hoven, sparka på dörren, bita på inredningen. De får inte vara med sin flock och interagera, leka, röra fritt på sig. Är det konstigt att det är rörigt vid utsläpp när hierarkin måste bestämmas varje morgon? Eller så accepterar de helt enkelt bara att de är inlåsta alla dessa timmar och blir apatiska för sitt inlåsta liv över halva dygnet.
 
Och hur många är det inte som tror och tycker att det är helt ok att behöva linda benen varje natt så inte hästens ben svullnar pga dålig blodcirkulation? De kan ta två steg åt vänster och två steg åt höger. De står och trampar runt i sin egen urin och avföring. Och andas även in det och kompisarnas urin och avföring ända fram till morgonen då de blir utsläppta.
-"Men min häst tycker om sin box! Min häst står och väntar vid grinden på kvällarna och vill komma in!" säger många. Mitt svar på det är: Nej! Din häst vill inte komma in till sin box. Den vill komma in för att du matar den där och den vet att den får mat där. Om du tror att din häst älskar sin box...låt då boxdörren stå öppen och se om den står kvar i boxen på morgonen. 
 
En häst är vaken ca 22 timmar per dygn. Av de timmarna sover de kanske 1-2 timmar. Men inte sammanhängande utan en kvart här och där. Ligger ner kanske de gör nån halvtimme per dygn. Ibland ligger de inte alls. De är vandrande gräsätare. De har ett extremt tuggbehov och behöver tugga ca 18-20 timmar per dygn för att inte få magsår eller andra magbesvär tex kolik. Hur många har nåt att tugga på alla timmar de är inlåsta i boxen? 
 
Får hästen välja så väljer den lösdrift alla timmar på dygnet, året runt. Det kan jag garantera.
 

Nu har helgen börjat

Och mitt migränhuvud börjar lätta. Jag hoppas jag orkar göra lite roliga saker i helgen. Det är inte mycket med kröppastöllen. Får passa på de timmarna den orkar göra nåt. Öva på att fota kan vara en bra syssla. För jag vet fasiken inte hur man gör längre.
 

Kråkan


Förlorat stinget

Vill bli bättre på att fota, vet inte vad som hänt men jag kan inte fota längre. Vet inte hur jag ska komma vidare.
Kanske tänker för mycket med mitt migränhuvud...
 

Skillnaden är stor


Dåligt samvete

 
Dåliga samvetet gnager i mig...
 
Sov så himla dåligt inatt och det utvecklades givetvis till migrän...kom hem efter jobbet som en urvriden trasa. 
 
Bara att ta migränmedecin och blunda i soffhörnet. Framåt sena eftermiddagen blev jag tvungen att rulla ur soffan för att ge mig ut och ta hand om hästarna. Kroppen känns som ett ton betong i varje led och varje muskel.
Mata, mocka lösdriften, vattna, medicinera och pussa. Chinapuffen går efter mig som en hund.
-Ska vi göra nåt eller ska du ge mig nåt gott mamma??
 
-Inte idag kära lilla powerpuffpingla...inte idag...
Dåligt samvete...
 
Nåt mer blev det inte för fålatrollen då husmor är slut som artist. Dåligt samvete...
Hade ambitionen att arbeta Chinapuffen idag, men det blev inget med det. Dåligt samvete...
Är imorgon en bättre dag? Hoppas på det.
 
Hundarna vill inte gå ut själva på tomten för man bli så blöt om fötterna. Men när man går ut och går blir man tydligen inte blöt alls!? Husmor orkar inte gå ut och gå och trollungarna blir ledsna. Dåligt samvete...
 
Min kära farmor fyller 96 år idag och jag klarade inte av att åka och gratulera henne. Dåligt samvete...
 
Jag undrar hur det känns att vara en frisk människa som orkar massor...
 

Känns sådär...

Livet på landet är helt fantastiskt. Men när älgarna närapå börjar springa in på gårdsplan är det liiiite för nära tycker jag :)
 
Äldsta dottern har varit hemma så familjen har varit komplett några dagar. Fotade lite på Aiko då det var ett tag sen vi hade photoshoot med honom. Visade ett smakprov igår. Här kommer ett par till.
Solen sprack igenom regnmolnen på vår kvällspromenad.
Fint över hustaket.
 

Dos av kärlek del 2

 

Fotat lite kärlek

Aiko
Kissemissen
Tinkermule

Hur mår hästmannen idag??


Ögonöppnare

 
http://www.hippson.se/artikelarkivet/utrustning/kopia-av-forskningskollen-hastar-far-munproblem.htm
 
http://www.hippson.se/artikelarkivet/dressyr/forskare-protesterar-mot-hart-spanda-nosgrimmor.htm
 

Lilla blåöga

 
 

Kök, regn och djur

Hade tänkt att rida min Chinapuff idag men det har ju varit ösregn och storm, och mig lockar det inte att sätta mig på hästryggen och ha det lite trevligt när det ösregnar! Det får bli en annan dag helt enkelt!
 
Hundarna ville inte gå ut och göra kvällskissen så en del håller sig till imorgon. Tycker inte att det är en bra idé, men det tycker uppenbarligen dom. Prinsessorna vill inte bli blöt om fötterna i onödan.
 
Småhästarna har sina regnjackor på sig så inte ryggarna ska bli så blöta. Chinapuffen gillar inte storm, då måste hon stå mitt ute på öppen mark för att hålla kollen. Wimsan som helst vill stå i driften och slippa regnet, men givetvis följer ledaren, får snällt stå med Puffen på öppen mark tills stormen lagt sig. Hon brukar vara jättetrött stackarn efter en sån här natt som väntar. China är alert så länge det krävs för att skydda sin lilla flock. Hon är duktig hon. Får pyssla om dom lite extra imorgon. Ställa in dom i stallet och borsta på dom en stund, då brukar de somna direkt.
 
Nya köket börjar ta sig! Köpte nya köksmöbler på Ulfåsa som nu är uppställt så vi kan ha en anständig plats att äta på. Mycket som ska inhandlas nu, bla inbyggnadsugn också. SMEG såklart för den lantliga stilen. Fint ska det va.
 
 
 
 
 
 

Slut på helgen

 
Idag har lite av vårt blivande kök hämtats och börjat byggas ihop! Så galet roligt att det är på gång!
Imorgon hoppas jag att nya köksmöblemanget, bord och stolar, också kommer hem på ett eller annat sätt. Kanske blir en premiärfika i nya köket då :)
 
Men helgen går ju alldeles för snabbt. Hinner inte med allt jag vill göra. Dessutom när kroppen inte orkar så blir ju allt mycket svårare.
 
Lät Chinapuffen springa på snöret på förmiddagen, idag var hon lite piggare och mer samarbetsvillig. Wims fick vila och springa av sig energi för sig själv när Chinapuffen och jag var ute. Det klarade hon rätt bra då hon for fram och tillbaka i hagen och ropade efter oss hela tiden.
 
Lite meningslöst vetande kanske men jag kom att tänka på att jag skickade in Kolla Masken för ett par veckor sedan och båda hästarna nollade! Skönt att veta att de är rena.

Det var då fasiken!

Vilken go lördag vi haft här på landet! Att se de här två powerpuffpinglorna precis utanför dörren när hundarna fixar morgonkissen är då inte helt fel!
 
Wimsan fick en promenix runt åkern på förmiddagen. Det blev hon nöjd och glad av. När jag ändå var igång så fick Chinapuffen springa lite på snöret också. Det fångade aldrig mobilen...hade fullt sjå att få igång henne i en respektabel skritt! Trav var nåt hon hade jättesvårt att bjuda på. Så imorgon blir det nog köra uppsuttet och jazza runt med henne på lite större allvar än hon bjöd på idag. Vilken lat tjocksmocka alltså.
 
Wims kräver mer mat än Chinapuffen, så här kan det se ut då Wims äter och China inte får nåt >> http://instagram.com/p/tvRnTxPIDt/
 
Hund och barnbarnspromenad fixades givetvis också. Alla ska ha sitt <3

I love my life

Utanför mitt fönster, varje dag, dygnet runt <3
Tömkörde fina Chinapuffen på kvällskvisten.
 
 

Oerhört bra artikel!

Box VS lösdrift!
 
http://www.hippson.se/artikelarkivet/forskning/box-ger-fler-skador-an-losdrift.htm
 
 

RSS 2.0