Måndagsbarn!

 Lite meningslöst vetande men...japp jag är född på en måndag. Vill du kolla vilken dag du föddes på? Se här >>
 
 
Lite klyschigt så måste jag säga att september ändå bjudit på fantastiskt höstväder. Jobbigt bara när jag inte har ork att uppskatta det. Är inne i en utmattningsperiod nu. Orkar verkligen ingenting. Är totalt utmattad och vimmelkantig efter jobbet, men måste ändå göra en massa när jag kommer hem. Måstena tar ju inte slut bara för jag gör det. Vem ska ta hand om mina djur om inte jag gör det liksom...
 
Lekte on line med Chinapuffen ändå, även fast jag inte orkade egentligen. Men måste hålla igång fröken China så hon inte slackar av för mycket tjocksmockan. Imorgon tömkörning!? Ja varför inte, min ork lär ju inte vara varken mer eller mindre. Så jag kör väl på i samma tempo. Får väl se hur länge det håller. Förbaskade fibromyalgi alltså. Kommer inte ens ihåg hur det är att vara frisk.
 

Det närmar sig

Helgen närmar sig med stormsteg. Känns som att veckan började nyss.

Första frosten

0 grader och frost på backen imorse. Antar att det snart ser ut så här! :)
 

Regn hela dagen lång

Och regnet ska hänga i hela natten och en bit in på morgonen. Då fick små fålarna inviga sina nya täcken. Men det visade sig att Chinapuffens täcke var i trångaste laget så hon fick ta ett täcke från förra säsongen. Inte lätt att vara bredaxlad!
 
Vi värmer upp tillvaron med ett par gamla foton från förra sommaren istället.
 
 

...

 
 

Kärlek

Älskar den här lilla skrutthästen!
 

Nu säger vi godnatt här från landet

 

Kvällslektyr

 

En underbar helg väntar

Mer om att rida med repgrimma kan komma under helgen så kom gärna tillbaka.
 
 

Rida med repgrimma

Hur gör man när man rider med repgrimma eller bettlöst överhuvudtaget? Har sett att frågan ställs väldigt ofta på olika hästforum. När någon frågar så säger de flesta Hackamore. Men jag ställer mig tveksam till att Hackamore skulle vara bra att börja med. Som de flesta rider idag - med bett och ihoptryckt häst - så är övergången till bettlöst inte lika lätt. Jag anser att ska hästen ridas bettlöst så ska den tränas i eftergift först. Förslagsvis från marken. Träna på att hästen ska ge dig sitt huvud åt sidan med ett lätt tryck från repgrimman. När hästen ger dig huvudet så släpper du efter direkt. En häst lär sig genom press och release. Tränar du inte hästen att ge efter för små hjälper så får du en häst som går emot för tryck och därmed kommer du rida det bettlösa med ständigt tryck på nosryggen. Låter inte speciellt skönt för hästen, eller hur?? Hårda händer ger hårda hästar, mjuka händer ger mjuka hästar. Ju mer du drar i huvudet/på nosryggen ju mer okänsliggjord blir hästen och den lyssnar mindre och mindre på dig. Less is more när det gäller hästar.
Vill du ha en häst som går emot tryck och rida med ständigt tryck på nosryggen så varsågod. Vill du ha en mjuk följsam häst som lyssnar på dig så måste du till att låta bli att dra i din hästs huvud! Oavsett om du sitter på den eller från marken, är det inte trevligare att hästen följer dig utan att du drar i den? 
När du fått in lite känsla och sensibilitet och hästen börjar mjukna så är mitt tips är att fortsätta i en rundcorall eller i en mindre paddock. Något som är bra att lära sig är att rida med bara en tygel. Du blir tvungen att bli mer känslig och hästen och du får lära er att samarbeta istället för att motarbeta varandra.
På köpet får du en mer lyhörd häst som förmodligen kommer tycka det är roligare att umgås med dig.
 
Finns hur mycket som helst att säga om detta, men måste samla tankarna lite innan jag fortsätter. Så fortsättning följer.
 

Konsten att rida med repgrimma...

...känns som ett aktuellt ämne jag kan tänka mig att skriva om...men det får bli imorgon.
 

Love

 

Nöjd

Så jägarns nöjd!
 
Jag är så nöjd med mig själv idag! Båda pållarna har fått komma in för kvalitetsmys. Passade på att ta hand om Wims knottbett i navelområdet som hon surat över i ett par dagar. Sur som ättika blir hon när man är där och smörjer. Men det är bara att smörja på, hon tycker att det är skönt efter en stund. Jag använder Vegebom mot insektsbett och det blir bättre på några timmar efter en smörjning. Små skorvor och små sår efter insekter är i princip borta. Jättebra. Efter Wims rundsmörjning så fick hon hö att mumsa på och då jag tog in Chinapuffen för lite mys.
Borstade igenom henne ordentligt och selade upp henne och gick rakt ut i hagen och tömkörde. Slalom mellan träd och skritt och trav på volt. Som avslutning tog vi en avskrittning på grusvägen fram och tillbaka. China älskar verkligen tömkörning, Får helt enkelt göra det lite oftare med henne. En vagn att dra skulle också vara roligt förstås. Har velat ha det länge nu, men det blir när det blir. Det står högt upp på min önskelista iaf!
Lite kul anekdot...hittade en bild på tidningen Jordbrukaren, där min bild pryder förstasidan från förra årets final i kallblodsgaloppen, Östgötamässan i Mantorp!
 

Så galen men söt historia!

Hittade en rolig historia på denna blogg. Skrattade gott åt galenskapen.
 
Klicka på länken>> http://redridinghoe.se/2014/september/ponnyhistoria.html

No words needed

 

Världens bästa

Jag har världens bästa lilla pålla. Kassa mobilbilder blir det men har inte bättre att bjuda på. Har ingen personlig fotograf, förutom mig själv vilken är svår att klona.
 
Körde lite on line på morgonkvisten, Chinapufftrollet fick mineraler och vitaminer med äpplen efteråt. Det var nog värt mödan att leka med mig en stund.
Tyvärr har magen svullnat lite då jag varit snäll och släppt ut henne på torrt avbetat gräs...det och avsaknad av ordentlig motion blev svullomage :/ Bättring tant Strand! Men magmåttet är detsamma dock!
 
Vilken tur att det finns internetshopping!!
 

Öppna landskap

Vi bor så vackert med öppna landskap runt omkring oss.
 
Lät Chinapuffen springa på långsnöre idag och lite allmän horsemanship. Hon var pigg som tusingen, hoppade och kråmade sig. Fick inga bilder på detta spektakel tyvärr! Körde lite basic friendly games med henne också. Hon fixade tom nästan lite sideways idag 1½ steg!
Efteråt fick hon sina mineraler och vitaminer tillsammans med äpplen från egna äppelträd. Ja Wims fick också förstås. Borstade av dem båda. De fäller väldigt mycket just nu kan jag meddela! Små vita strån som tränger sig in överallt.
Likaså hundarna! Bollar med päls rullar på golven varje dag här....jisses alltså. Borstar och borstar...hjälper inte verkar det som ;)
 

Timmarna, dagarna och veckorna...

Springer verkligen iväg!! Fattar inte....det är måndagar och fredagar hela tiden. Försöker fylla ut timmarna efter jobbet med trevliga saker. Promenera med barn och barnbarn, hundar som vill ut och springa och småhästarna som får lite semester mellan skogsturerna. Men tror de är glada när de får gå och vara hästar utan att nån människa kommer och stör! De kommer och springer till mig och är glada när jag ropar efter dom iallafall :) Underbart att ha dom utanför fönstret!! Har ambitionen att försöka komma igång med lite tömkörning igen med damerna. Imorgon helst!
Funderat en hel del senaste tiden på att orka hålla igång FB och insta och bloggen samtidigt. Tog upp det i ett tidigare inlägg. Känns verkligen som att bloggen är mitt främsta forum. Kollar fb, men jeeessseeess så meningslöst det är....eller!? Jättekul att följa släkt, nära vänner och ytliga vänner givetvis. Men blir ändå förundrad när jag får vänförfrågningar från folk jag inte har en aning om vem de är!? Vet de ens vem jag är?? 
Tacka vettja förr om åren när den enda kommunikationen med yttervärlden man hade var genom den fasta telefonen med skruvad sladd som man slingrade runt fingret medan man tjattrade på.
Med och för djuren är ett enklare liv det enda rätta. De lever bara i nuet och vi har så mycket att lära av dom.
Ta hand om varandra och släpp all ångest över morgondagen. Lev idag.

Man får vara glad för de små tingen i livet

 

Helg

Tips! Passa på att njuta av vädret i helgen för sen går det lite utför nästa vecka!
 
Godingen spatserade utanför köket så fotade några snabba.
Barfotanörden i mig ser en fin hälgång på Chinapuffen på detta fotot. Det är bra.
Hon har bra flugskydd för ögonen den där fröken China

Chinapuffen

 

Några favoriter

Några av mina favoriter från Östgötamässan Häst.
 
 

RSS 2.0