Har fotat o fotat o fotat....

På hästarna i stallet idag :)

Fisan

Texas är ingen häst men han är en stallhund :)

Våra små muppar ;)

Hur söt är inte Chinesen i sin nya röda repgrimma då :)

Wimsiga söta ponnyn

Finaste Tinkerflickan

Wimsan

En flock med pållar kommer springandes :)

Flocken :)

Cormint

Maja & Empis

Astro

Maja

Har hur mycket fler foton som helst men detta får räcka för idag :)

Tills vi möts igen...

Varför....

...varför gör folk så här mot sina hästar....suck...


En liten film, igen


Drömmar

Vad vore inte vår verklighet utan drömmar......vad är väl en bal på slottet!?...men vi fortsätter att drömma och får se om drömmarna blir vår verklighet.


Fotade 110927

Och det blev en liten film av det hela :)


Tänkvärd film...


En liten film

En liten film om min rara älskvärda lilla Tinker - China :)



Tills vi möts igen...

Kvällsbestyr

Lagom när man fått i sig mat själv är det dags för hundarna att äta kvällsmat, sagt och gjort och rastning på det.

En liten rast för matten sen var det dags för fålarna att få sitt. Fick också höra att en ny häst var på ingång i stallet så då blev vi förstås nyfikna! En fin valack stod i sin nya box och tugga hö när vi anlände. Han verkade snäll och ägarna också. Välkomna till Paradiset!

Chinesen imorse när hon ivrigt väntade på frukost...

Och Chinesen ikväll när hon väntade på kvällsmat - hungrig liten Tinkerflicka det där ;)

Nu blir det en god kopp te för matten...imorgon - full fart igen :)

So long!

Finbesök!

Idag har vi haft finbesök från Stigtomta!

13 Cavalierer har sprungit och haft hundliv här medan mattarna fikade och pratade sk*t ;)

Stjärnan för dagen var givetvis denna söta lilla lakritsstång - Yo-Yo!

Sötaste lilla Yo-Yo

Yo-Yo med sin mamma Ella

Qlarissa

Qlarissa igen

Frida

Min lilla Joysi

Joysi igen

Mirabelle, Qlarissa & Bubbel

Qlarissa & Bubbel

Gamla damen Bellis med sin dotter Mirabelle

Ella

Ella igen, hur charmig är inte lilla donnan här då :)

Frida

Nadine vill kramas med Malin

En liten Bubblan med smutsiga små trolltassar :)

Cavalierertjejerna står på kö vid hemgång

Glöm inte oss :)

Tack för en härlig hund & fikastund världens bästa Malin & Carina från kennel Zellamir's.
Vill du se Zellamir's hemsida, klicka här >>


So long!

Glada Cavaliersvansar

Glada Cavaliersvansar kan man inte bli annat än glad att se! :)


Och detta blir kvällslektyren ikväll!

Ha en go fredagskväll!!

Äppelsök

Ja men det är ju bara för roligt att göra små oansenliga filmer, eller hur :)


Vi får väl se om jag tar fram min konstnärliga ådra och gör en prossig film till innan dagen är slut, haha :)

På återseende...

Rida i repgrimma

En liten film på dagens testkörning i repgrimma....och för guds skull ignorera ridkunskaperna! Det var "100" år sedan jag hade egen häst och red varje dag...


Tjingeling everybody!

Stallhundar och sjöhundar

Skönt att dela upp gänget på två promenixar....ibland tänker man vilken lyx folk har som bara har 1(!) hund. 3 är fullt tillräckligt på en koppelpromenad tycker jag. Jag menar de vill ju alla vara på olika platser så man ibland står som en snörad kassler i mitten....vad utsätter man sig för egentligen...tur att jag har extra koppelhållare som sällskap ibland. I stallhundarnas fall var det Jennifer eftersom vi var och gav fålarna frukost i ottan :)

Suddiga stallhundarna - Joysi längst fram och Trollungen & Trollmamman bakom. Står här och betar medan jag väger upp hö till fålarna.

Inte fullt så suddiga - sjöhundarna - Bubblan längst fram och Bellis & Mirabelle bakom. Står också och betar medan jag kollar in den oroliga sjön idag....regn och rusk!

Tjingeling alla glada!

Natural Horsemanship (NH)

Vad har man för nytta med Natural Horsemanship?

Alla som håller på med hästar har nytta av horsemanship oavsett riddisciplin. Fritids/hobbyryttare, tävlingsryttare, nybörjare eller avancerad.

Genom hästpsykologi utvecklar/fördjupar vi relationen och kommunikationen med hästen. Löser och förebygger problem men framförallt utvecklar och utbildar oss själva och hästen på marken och i ridningen.
Natural Horsmanship börjar på marken, att förstå hästspråket och vad hästen försöker säga till oss. En häst speglas av sin ägare.

Något som man kan ha stor nytta av är att titta på en flock hästar, hur är deras hästspråk? Vad gör de mot varandra? Vad ger de för signaler till varandra?

Ofta är signalerna de ger varandra så små att vi människor knappt hinner märka av dem. I andra fall är de mer utåtagerande och sparkas och bits. Men innan de gör de riktiga utfallen så varnar de alltid, tex med att lägga öronen bakåt och slänga lite med huvudet. Lyssnar inte den andra hästen utökas hoten och till slut kan det bli spark och bit av det hela.



Hur kan man börja?

Är man helt "grön" inom NH så har man stor nytta av att få hjälp av någon som kan.  NH har blivit en väldigt populär träningsmetod för alla sorters hästar och det finns nog "naturliga hästmänniskor" lite överallt man kan få lite hjälp av för att komma igång.

Inom NH används repgrimma och arbetsrep, arbetsrepen är i olika storlekar men de vanligaste är: 3,7m, 7,2m och ca 13m. För en nybörjare är det bäst att använda sig av de kortare varianterna.
En repgrimma är inte bara en grimma som används inom western, utan är även ett mycket bra arbetsverktyg för hästhantering. En bra repgrimma är lätt, mjuk, stark och gjord av smala rep. Den är ett väldigt bra verktyg för att lära en häst att gå undan för press och inte släpa runt på folk. De smala repen och knutarna gör att det inte är bekvämt för hästen köra ner nosen och gå iväg med sin ägare hängande efter. När hästen däremot gör rätt är grimman så lätt och mjuk att den knappt känns.
En vanlig grimma är mjuk med breda partier och är väldigt bekväm för hästen. Därav så har hästen större möjlighet att dra som den vill. Den lär sig att dra och inte ge efter för tryck/ägaren håller emot. En häst som inte ger efter för tryck kan bli ouppmärksam och ouppfostrad/respektlös.

När man jobbat med rep ett tag med sin häst kan man avancera till att jobba med sin häst lös (Liberty) och få den att arbeta och göra det man vill genom sitt kroppsspråk.

Wimsan under ett Libertypass :)

Och tänk att kunna rida sin häst utan att styra huvudet med träns/tyglar/bett och bara använda sitt kroppspråk!

Eller med bara lite stöd av halsring som på bilden nedan.

Men som alltid i arbete med hästar så är den långsammaste vägen den kortaste vägen. Går man från steg 1 till steg 100 direkt så får man räkna med att misslyckas. Det är alla steg däremellan och vägen till målet som man får utdelning på arbetet. Vi människor har en förmåga att alltid gå rakt på utan att förbereda hästen inför aktiviteten man vill göra.

Låt oss säga att din häst har svårt för att du pillar i öronen. Hästen har ett sår i örat som du vill ta hand om. Vad gör du? Går rakt på örat med utsträckta händer mot huvudet? Hur uppfattar hästen det tror du? Förmodligen kommer den känna sig hotad och veta att du ska ge dig på örat som den inte gillar...
Vad är då det bästa att göra? För det första; ta bort fokus på örat. Du måste okänsliggöra området omkring först. Låter hästen dig att klappa på halsen utan att bry sig? Då gör du det och rör dig uppåt örat. Känner hästen sig hotad har du gått för snabbt fram. När du okänsliggjort området/områdena omkring örat, ta snabbt på örat och återgå till att klappa/klia där hästen gillar. Så småningom blir stunderna då du kan hålla och pilla på örat längre och hästen blir lugn för den förstår att inget kommer att hända när du tar på örat.
Då kommer vi in på "press & release". Press på det vi vill göra och sen släppa efter så hästen får en chans att förstå vad du vill göra. Press - ta på örat.....släpp efter - release. På detta sätt lär sig hästen mycket snabbare att du inte utgör ett hot mot örat, och kommer snabbare att låta dig pilla överallt på din häst. Press & release används med fördel över hela hästen och i allt arbete med hästen, både från marken och uppsuttet. Hästen ska tillåta dig att vara överallt, klämma, klappa, pilla osv utan att protestera. Detta får hästen att lita på dig och du kan lita på och få förtroende för din häst.

Det går naturligtvis att skriva oändligt mycket omkring NH för det är så mycket! Det blev säkert lite flummigt detta inlägg, men kanske nån tyckte det var matnyttigt :)

Man kan också ha stor användning av att ta reda på vad ens häst har för horsenality!
Klicka på bilden nedan och pricka i din egen hästs horsenality!
Vill du läsa mer om NH så finns det lite på Wikipedia här >>


Tjingeling!

 


Sund häst

Detta är min framtidsintention för våra hästar. Läs om slowfeeding >>

Idag var det vilodag för fålarna, de fick helt enkelt gå hagen och bara vara hästar. Köra regelbundna lerbad, tugga gräs, dricka vatten, interagera med varandra och kolla vad som händer på stallplan och sånt som hästar gör när inte mattarna stör dem med dylika aktiviteter. Dock fick mattarna komma och fixa lite skönhetsbehandling på lerpälsen när maten serverades på kvällskvisten. Jag säger ju det...lyxliv.


Tjingeling!

China gillar tydligen Läkerol


En Chinaflicka

En ej visad bild på en liten Chinaflicka.



Tjingeling!

Morgon med fålarna


Lördagsmys

Ord är överflödiga...


Fredagsmys

Fredagsmys hela dagen lång!

För fålarna är det fredagsmys alla dagar i veckan. De lever lyxliv utan att förstå det själva. Service och uppassning nästan dygnet runt...hmm...men vad gör man inte som ömsint matte.

Här har det serverats lunch och de följer varandra tom i stegsättningen. Wimsan är den ständiga skuggan ;)

Och ja, Chinesen har sadelmärken i pälsen som svagt kan skönjas, hon var rätt duktig på att jobba idag ändå. Det jobbigaste i Chinesflickans värld är just nu att hon tappar sommarkoftan och den tjocka koftan vill redan sätta sig. Och fyy vad sadeln kliar då...frustrationen är ett faktum så fort vi blir lite varma i koftan. Då har Chinesen svårt att koncentrera sig...kanske en rejäl tvätt kan hjälpa lite mot all päls som killas. Man och svans skulle ändå behöva en skönhetsbehandling.

Nu äre kväller...Tjingeling!

Imorgon är det fredagsmys...igen!

Fattar inte var dagarna tar vägen!!

Hästar är ju alldeles fantastiska djur, eller hur!? Pillade ihop två helt meningslösa filmer på våra älskade fläckar, kan ses nedan :)






Sötnöten Wimsan :)

Smällkaramellen China :)

Trötta och vilande ponnysar som trots frosseriet i päron och en massa grönt gräs, väntar lite hoppfullt på om de möjligen får lite påfyllning av nåt ätbart....hmm...nä tror inte det tjejer.

Vill också rekommendera min dotters blogginlägg gällande bett, väldigt intressant >> Klicka här! Hon orkar ju sitta och få ihop såna där betydelsefulla inlägg som jag bara orkar ha i min fantasi. Därför är det så bra att jag kan länka till hennes inlägg så här ;) Håll till godo!

Tjingeling!

Rolig bild

Ser ni vad det är?? :)




Tjingeling!

Stupid horseowners

Förklaring till ovanstående bild blir kort och gott - hästar gillar inte dumma ägare.

Stormen är idag ett faktum, vilket dock inte syns på den här bilden på Chinesen vid lunch idag. Det ser väldigt lugnt ut men det stormar ordentligt!

Wims blev lättad att få komma in och ta en tupplur i sin lägenhet en stund. Hon blir så trött så trött när det blåser mycket ute :)

Tjingeling :)

Tänkvärt

"När du är osäker - låt din häst sköta tänkandet"

Tjingeling!

Födelsedag...

...för matten idag. Så Chinesen och Wimsiga ponnyn fick äran att springa i snöre idag i paddocken. Inte det roligaste som finns här i världen. Men matten tycker att Chinesen måste röra på fläsket lite mer! Ja det blev en hel del lek och hopp och studs också emellanåt så fålarna blev säkert nöjda och mattarna blev svettiga :)

China blev trött


Nää...får hon gå och äta nu!?!

Allvarligt...hur kan det få vara så fuskigt....

Så Chinesen fick också äta gräs

Nu ska vi fira lite till här så avslutar dagens!!

Tjingeling!

China

Så skönt att få komma till sina egna hästar och få ta hand om dem som man tycker att de uttråkade stackars marknadshästarna skulle få ha det!! Det är beklämmande när man har sett det på nära håll....

China är en fin liten Tinkerflicka....såna här ögon får man på kvällen ;)

Hon ser ju nästan smal ut på den här bilden! Hihi :)

Fålarna fick en rejäl grovborstning ikväll och China fick tom sin svans tvättad, för det behövs göras nästan varje dag. Chinesen har nämligen en förkärlek i att köra lerbad varje dag, och det kanske är lite överkurs att schamponera och tvätta svansen varje dag...eller!? Matten gör iaf så gott hon kan att hålla Chinesen ren och fin.

Look at my horse, my horse is amazing :)

Tjingeling!

Marknad i Ulrika 7-8 september

Och idag var det djurmarknad, bla hästar. Ville åka och titta för jag har aldrig varit där. Vet inte vad jag tycker om denna hästmarknad...många var magra/omusklade och de flesta hästar var ovårdade, toviga manar, en massa flugägg och många verkade inte vara nåt speciellt hanterade. Där stod de uppradade...

Nordsvenska valacken till vänster var i ganska bra hull osv, men hade dreadlocks i manen...



Jag undrar om hästhandlarna får någon häst såld idag...

Ett sött skäcksto

Och lite till min förvåning så fanns där även ett sött Tinkersto!!

Är så svag för dessa Tinkrar...

Fastnade vid henne hela tiden...förstås!

Lilla ponnyn..

Nu längtar jag efter våra älsklingar, tur att de har det bra iaf!

Tjingeling!

3 år med Wimsan!!

Idag för 3 år sedan kom vår drömhäst Wimsan till oss. Vilken dag! Underbart helt enkelt, vår dröm gick i uppfyllelse. Och gamla bilder visar att hon har vuxit ganska bra på dessa 3 år!

Denna bild är tagen dagen efter hon kom, alltså den 6/9-2008. Hon är sig lik, men hon ser ganska larvig ut här tycker jag. Kolla den lilla larviga luggen bara ;) Om man jämför med hur hon ser ut idag. Se nedan..

Denna är från 2010. En bra bild där man ser att hon utvecklats och blivit mycket kraftigare. När hon kom var hon så liiiiten tycker vi när vi ser tillbaka :)

Nyaste bilden på Wims - fotad 110826. Lite halvtrött står hon och tuggar på hö ;)

Nedan några fler tokiga/roliga/vackra foton på vår älskling!!

2010

Januari 2010

Maj 2011

2010

Julen 2010

2010

2011

2011

Våren 2010

Våren 2010

Våren 2010

Våren 2010

Våren 2010

Sommaren 2010

Älskar denna ponny!!

Förresten! Starkt gjort av den som orkade kolla ända ner hit ;)

Tjingeling!

Liten film

Behövde lite terapi så jag knåpade ihop denna lilla film ;)


Tjingeling!

Fredag, imorgon lördag marknad i Husbyfjöl

Husbyfjöl hette vårt samhälle innan det blev Borensberg. Lite värdelöst vetande så här mitt i natten :)

I väntan på att lördag ska ta över så lägger jag in en rolig bild, sen går jag och lägger mig :)

Det ska finnas 7 hästar i den här bilden, kan du se dem??

Natti natti och Tjingeling!

Torsdag och blixten

Idag blev vi lagom chockade,  solen sken för fullt på eftermiddagen och helt plötsligt slår blixten ner nånstans! Hela huset skakade! Sen kom regnet, det fullkomligt vräker ner med stora hårda droppar....usch...

Dagens tänkvärda : *Horses can't talk, but they can speak, if you know how to listen*

Denna bild ska innehålla 7 hästar, kan du se dem??

Tjingeling!



RSS 2.0