GOD JUL

 
 

Näää...nu har jag bestämt mig!

För att inget negativt ska dra ner mitt humör! Hur rörigt det än må vara runt mig och i mitt sinne så vägrar jag att må mer dåligt över sånt jag inte kan påverka. Uppesittarkväll ikväll och imorgon är det julafton. God Jul!Älskar min underbara Chinaflicka och hon är värd varenda krona jag måste lägga på henne. Hon är ljuset i mitt liv. Vad skulle jag göra utan denna underbara varelse?!

Visste du att....

 

Googlar lite och hittar en hel del bra artiklar om bettets inverkan på hästen!
  •  Hästen tuggar med 58-66 tuggrörelser per minut när den äter hö, och med 100-105 tuggrörelser per minut när den äter gräs. De växlar mellan att tugga på höger respektive vänster sida ungefär var femte minut. Om en häst har ont i ena sidan av munnen kan det leda till att hästen endast kommer att tugga på den andra sidan.
 
  • Det har visats med röntgenbilder att tungan möter den hårda gommen när munnen är stängd. När ett tränsbett sätts in i munnen bildas då en nedbuktning i tungan pga det bristande utrymmet. Alltså måste tungan motstå den mekaniska kraften som överförs från tyglarna via bettet.
 
  • Eftersom tungan är stor, och inget ledigt utrymme finns i munhålan, får den anpassa sig både storleksmässigt och utrymmesmässigt efter bettet. Risken är då stor att tungan kan klämmas mellan bett och ben.
 
  • Tungan är den känsligaste strukturen i hästens mun och den struktur som lättast tar skada av ett skarpt bett eller hårda tygeltag. Tack vare den goda blodtillförseln läker både läppar och tunga snabbt.
 
  • Ett tjockare bett kan skapa mer obehag än ett tunnare, eftersom det tunnare bettet upptar mindre plats i munhålan. Obehaget från det tjockare bettet förvärras ytterligare om en nosgrimma används för att hindra hästen från att gapa.
Faktan är hämtad härifrån >>
 
En annan bra artikel om bett finns här! >>

Julen närmar sig...

...med stormsteg!


Är upptagen med packning, familj och alla djur.




Lucia

Upptagen i hjärnan!

Fint var det hos fålarna på eftermiddagen. Kommer sakna den vyn.



Är med

Är med och tävlar om ett fint Iphoneskal! :-) http://emmayrttimaa.blogg.se/2013/december/jultavling.html

En tanke

Hade en bra tanke innan helgen att jag äntligen skulle ta med mig systemkameran och fota lite nytt på fålarna. Men stormen stoppade mig i fredags och igår var det fortfarande väldigt blåsigt och svinkallt. Idag har snön öst ner och yrt på rätt bra. Med andra ord alldeles för otrevligt för fotografen (moi)...men men. Det lär väl bli fler fototillfällen innan denna vinter är över.
Kanske inte i år, men vi satsar stenhårt på fototillfällen på vårt nya ställe!
I år håller jag det enkelt med pyntet. Julgranen ersätts med en ljusbeklädd en!



3 år

Vi firar 3 underbara år med världens bästa Raggsocka!!






Fnöh

Det verkar som det ska snöa på fredag enligt prognosen. Då blir det lite ljusare och mysigare! Nu börjar det även bli dags att packa grejer i kartonger! Det bär iväg mot nya äventyr!
 
 

Mitt i veckan

Mitt i veckan!
 
Det blev tömkörning för fålarna idag. Vildhästen tyckte det var jetejobbigt. Frågade hela tiden om hon verkligen var tvungen att lyfta fötterna över bommar. Men nu är det hög tid att sätta igång Vildhästkroppen. Tömkörning är bra igångsättning så det blir lite sånt framöver vare sig Loppan gillar det eller inte. 
 
 
 

Det närmar sig med stormsteg nu

Förändringar i livet närmar sig med stormsteg. Snart är vi där...Tömkörde Vildhästen och Raggsockan idag. Vildhästen blev jetetrött!! Raggsockan var piggelin och blev inte särskilt trött av att jobba. Vildhästens fina barfotaavtryck får avsluta dagens :-)

1:a advent

 

RSS 2.0