Natural Horsemanship (NH)

Vad har man för nytta med Natural Horsemanship?

Alla som håller på med hästar har nytta av horsemanship oavsett riddisciplin. Fritids/hobbyryttare, tävlingsryttare, nybörjare eller avancerad.

Genom hästpsykologi utvecklar/fördjupar vi relationen och kommunikationen med hästen. Löser och förebygger problem men framförallt utvecklar och utbildar oss själva och hästen på marken och i ridningen.
Natural Horsmanship börjar på marken, att förstå hästspråket och vad hästen försöker säga till oss. En häst speglas av sin ägare.

Något som man kan ha stor nytta av är att titta på en flock hästar, hur är deras hästspråk? Vad gör de mot varandra? Vad ger de för signaler till varandra?

Ofta är signalerna de ger varandra så små att vi människor knappt hinner märka av dem. I andra fall är de mer utåtagerande och sparkas och bits. Men innan de gör de riktiga utfallen så varnar de alltid, tex med att lägga öronen bakåt och slänga lite med huvudet. Lyssnar inte den andra hästen utökas hoten och till slut kan det bli spark och bit av det hela.



Hur kan man börja?

Är man helt "grön" inom NH så har man stor nytta av att få hjälp av någon som kan.  NH har blivit en väldigt populär träningsmetod för alla sorters hästar och det finns nog "naturliga hästmänniskor" lite överallt man kan få lite hjälp av för att komma igång.

Inom NH används repgrimma och arbetsrep, arbetsrepen är i olika storlekar men de vanligaste är: 3,7m, 7,2m och ca 13m. För en nybörjare är det bäst att använda sig av de kortare varianterna.
En repgrimma är inte bara en grimma som används inom western, utan är även ett mycket bra arbetsverktyg för hästhantering. En bra repgrimma är lätt, mjuk, stark och gjord av smala rep. Den är ett väldigt bra verktyg för att lära en häst att gå undan för press och inte släpa runt på folk. De smala repen och knutarna gör att det inte är bekvämt för hästen köra ner nosen och gå iväg med sin ägare hängande efter. När hästen däremot gör rätt är grimman så lätt och mjuk att den knappt känns.
En vanlig grimma är mjuk med breda partier och är väldigt bekväm för hästen. Därav så har hästen större möjlighet att dra som den vill. Den lär sig att dra och inte ge efter för tryck/ägaren håller emot. En häst som inte ger efter för tryck kan bli ouppmärksam och ouppfostrad/respektlös.

När man jobbat med rep ett tag med sin häst kan man avancera till att jobba med sin häst lös (Liberty) och få den att arbeta och göra det man vill genom sitt kroppsspråk.

Wimsan under ett Libertypass :)

Och tänk att kunna rida sin häst utan att styra huvudet med träns/tyglar/bett och bara använda sitt kroppspråk!

Eller med bara lite stöd av halsring som på bilden nedan.

Men som alltid i arbete med hästar så är den långsammaste vägen den kortaste vägen. Går man från steg 1 till steg 100 direkt så får man räkna med att misslyckas. Det är alla steg däremellan och vägen till målet som man får utdelning på arbetet. Vi människor har en förmåga att alltid gå rakt på utan att förbereda hästen inför aktiviteten man vill göra.

Låt oss säga att din häst har svårt för att du pillar i öronen. Hästen har ett sår i örat som du vill ta hand om. Vad gör du? Går rakt på örat med utsträckta händer mot huvudet? Hur uppfattar hästen det tror du? Förmodligen kommer den känna sig hotad och veta att du ska ge dig på örat som den inte gillar...
Vad är då det bästa att göra? För det första; ta bort fokus på örat. Du måste okänsliggöra området omkring först. Låter hästen dig att klappa på halsen utan att bry sig? Då gör du det och rör dig uppåt örat. Känner hästen sig hotad har du gått för snabbt fram. När du okänsliggjort området/områdena omkring örat, ta snabbt på örat och återgå till att klappa/klia där hästen gillar. Så småningom blir stunderna då du kan hålla och pilla på örat längre och hästen blir lugn för den förstår att inget kommer att hända när du tar på örat.
Då kommer vi in på "press & release". Press på det vi vill göra och sen släppa efter så hästen får en chans att förstå vad du vill göra. Press - ta på örat.....släpp efter - release. På detta sätt lär sig hästen mycket snabbare att du inte utgör ett hot mot örat, och kommer snabbare att låta dig pilla överallt på din häst. Press & release används med fördel över hela hästen och i allt arbete med hästen, både från marken och uppsuttet. Hästen ska tillåta dig att vara överallt, klämma, klappa, pilla osv utan att protestera. Detta får hästen att lita på dig och du kan lita på och få förtroende för din häst.

Det går naturligtvis att skriva oändligt mycket omkring NH för det är så mycket! Det blev säkert lite flummigt detta inlägg, men kanske nån tyckte det var matnyttigt :)

Man kan också ha stor användning av att ta reda på vad ens häst har för horsenality!
Klicka på bilden nedan och pricka i din egen hästs horsenality!
Vill du läsa mer om NH så finns det lite på Wikipedia här >>


Tjingeling!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0