Noskvalster - en ofarlig parasit

Om hunden nyser, fnyser och gör inåtvända dragningar och visar tydliga tecken på försämrat luktsinne, ja då kan det vara noskvalster som den fått.
Noskvalster är ofarliga parasiter som lever i hundens nos och bihålor. Kvalstrena är mycket små, ovala till formen och svagt gula till färgen. Storleksmässigt är de mellan 1- 1,5 milimeter långa och 0,5- 0,9 milimeter breda. På en levande hund kan det vara svårt att konstatera om den har noskvalster.
Därför behandlas de flesta hundar med en sannolikhetsdiagnos.

Behandling
Till en början föreslogs behandling av noskvalster med Ivermectin (Ivomec®). Detta preparat var inte registrerat för användning vid noskvalter på hund. Och det visa sig att vissa raser, som exempelvis collie, shetland sheepdog och australian shepherd var mycket känsliga för preparatet. Så känsliga att det till och med förekom dödsfall.
Numera behandlas de flesta hundar med tabletten Interceptor som är ett godkänt läkemedel mot noskvalster och som har lindriga biverkningar.
Vid misstänkt noskvalster ska även hundens bädd och täcken tvättas för att förhindra att överlevande kvalster smittar hunden igen.

Hur hunden smittas
Hunden smittas mest troligt genom direktkontakt med andra hundar. Det kan också hända att hunden smittas indirekt då kvalstrena kan överleva länge utanför nosen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0