Visste du att....

 

Googlar lite och hittar en hel del bra artiklar om bettets inverkan på hästen!
  •  Hästen tuggar med 58-66 tuggrörelser per minut när den äter hö, och med 100-105 tuggrörelser per minut när den äter gräs. De växlar mellan att tugga på höger respektive vänster sida ungefär var femte minut. Om en häst har ont i ena sidan av munnen kan det leda till att hästen endast kommer att tugga på den andra sidan.
 
  • Det har visats med röntgenbilder att tungan möter den hårda gommen när munnen är stängd. När ett tränsbett sätts in i munnen bildas då en nedbuktning i tungan pga det bristande utrymmet. Alltså måste tungan motstå den mekaniska kraften som överförs från tyglarna via bettet.
 
  • Eftersom tungan är stor, och inget ledigt utrymme finns i munhålan, får den anpassa sig både storleksmässigt och utrymmesmässigt efter bettet. Risken är då stor att tungan kan klämmas mellan bett och ben.
 
  • Tungan är den känsligaste strukturen i hästens mun och den struktur som lättast tar skada av ett skarpt bett eller hårda tygeltag. Tack vare den goda blodtillförseln läker både läppar och tunga snabbt.
 
  • Ett tjockare bett kan skapa mer obehag än ett tunnare, eftersom det tunnare bettet upptar mindre plats i munhålan. Obehaget från det tjockare bettet förvärras ytterligare om en nosgrimma används för att hindra hästen från att gapa.
Faktan är hämtad härifrån >>
 
En annan bra artikel om bett finns här! >>

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0