Rida med repgrimma

Hur gör man när man rider med repgrimma eller bettlöst överhuvudtaget? Har sett att frågan ställs väldigt ofta på olika hästforum. När någon frågar så säger de flesta Hackamore. Men jag ställer mig tveksam till att Hackamore skulle vara bra att börja med. Som de flesta rider idag - med bett och ihoptryckt häst - så är övergången till bettlöst inte lika lätt. Jag anser att ska hästen ridas bettlöst så ska den tränas i eftergift först. Förslagsvis från marken. Träna på att hästen ska ge dig sitt huvud åt sidan med ett lätt tryck från repgrimman. När hästen ger dig huvudet så släpper du efter direkt. En häst lär sig genom press och release. Tränar du inte hästen att ge efter för små hjälper så får du en häst som går emot för tryck och därmed kommer du rida det bettlösa med ständigt tryck på nosryggen. Låter inte speciellt skönt för hästen, eller hur?? Hårda händer ger hårda hästar, mjuka händer ger mjuka hästar. Ju mer du drar i huvudet/på nosryggen ju mer okänsliggjord blir hästen och den lyssnar mindre och mindre på dig. Less is more när det gäller hästar.
Vill du ha en häst som går emot tryck och rida med ständigt tryck på nosryggen så varsågod. Vill du ha en mjuk följsam häst som lyssnar på dig så måste du till att låta bli att dra i din hästs huvud! Oavsett om du sitter på den eller från marken, är det inte trevligare att hästen följer dig utan att du drar i den? 
När du fått in lite känsla och sensibilitet och hästen börjar mjukna så är mitt tips är att fortsätta i en rundcorall eller i en mindre paddock. Något som är bra att lära sig är att rida med bara en tygel. Du blir tvungen att bli mer känslig och hästen och du får lära er att samarbeta istället för att motarbeta varandra.
På köpet får du en mer lyhörd häst som förmodligen kommer tycka det är roligare att umgås med dig.
 
Finns hur mycket som helst att säga om detta, men måste samla tankarna lite innan jag fortsätter. Så fortsättning följer.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0